Nie wypij mojego mleka – czyli o odciąganiu i przechowywaniu

Czego potrzebujesz, żeby odciągać mleko w pracy?
Absolutnie kluczowa jest twoja wola i chęć. 🙂
Oprócz tego, przydadzą ci się:
- odpowiednie miejsce;
- akcesoria do odciągania, przechowywania i transportu mleka;
- wiedza o zasadach przechowywania i podawania odciągniętego mleka.
Gdzie odciągać mleko w pracy?
Toaleta jako miejsce do odciągania mleka ma tylko jedną zaletę – możesz się w niej zamknąć. Ale może udałoby ci się znaleźć inne, mniej hardkorowe pomieszczenie, w którym możesz się schować w bardziej komfortowych warunkach? My nie zalecamy odciągania pokarmu w toalecie. Zanim wrócisz do pracy, porozmawiaj z innymi pracownicami, może znalazły już jakieś dobre rozwiązanie. Zastanów się, czy w miejscu pracy są jakieś pomieszczenia nieużywane na co dzień, do których możesz uzyskać dostęp. Jeśli używasz elektrycznego laktatora, pamiętaj, że musi być tam gniazdko elektryczne. Warto też opanować ręczne odciąganie pokarmu.
Akcesoria
Producenci laktatorów mogą (za odpowiednio wysoką opłatą 😛 ) zaopatrzyć cię w całe gotowe zestawy akcesoriów do przechowywania i transportowania mleka. Rzecz jasna, nie wszystko jest niezbędne, ale warto wcześniej przemyśleć cały proces i zastanowić się, co się przyda.
Mleko można przechowywać w pojemniczkach wielorazowych na żywność, specjalnych jednorazowych torebkach na mleko, szklanych słoiczkach lub w butelkach do karmienia. Muszą to być tworzywa odpowiednie do przechowywania żywności (plastiki wielorazowe oznakowane jako 5-PP lub 2-HDPE, torebki jednorazowe bez BPA).
Nie można używać do przechowywania mleka pojemniczków na mocz do badania. To, że pojemniczki te są jałowe, nie jest żadnym argumentem. Nie są one przystosowane do przechowywania żywności!
Wielorazowe pojemniczki trzeba za każdym razem dokładnie umyć i wysterylizować. Zaletą torebek na mleko jest to, że prawie nic nie ważą i nie zajmują dodatkowego miejsca, ale za to nie można ich ponownie użyć i należy obchodzić się z nimi ostrożnie, ponieważ są delikatne i łatwo mogą ulec uszkodzeniu.
Dobrym sposobem transportu mleka jest torba termoizolacyjna. Po włożeniu do niej wkładów chłodzących można przechowywać w niej mleko nawet pełną dobę.
Zasady przechowywania
Od najróżniejszych zaleceń dotyczących długości przechowywania mleka kobiecego w lodówce, zamrażarce, na stole w kuchni etc. można dostać oczopląsu – tym bardziej, że niedawno się zmieniły! W wielu książkach możecie znaleźć tabelki, które zgodnie z najnowszą wiedzą są… nieaktualne.
Obecne (z 2014 roku) zalecenia na temat przechowywania mleka nie wyróżniają osobnych zasad dla wcześniaków, są jednakowe dla wszystkich dzieci.
Bezpieczna długość przechowywania pokarmu kobiecego:
- w temperaturze pokojowej (do +25 st. C) 4h, maksymalnie 6-8h;
- w lodówce (w głębi lodówki, gdzie temperatura jest niższa) – 96h czyli 4 doby;
- w zamrażarce optymalnie 3-6 miesięcy;
- transport w torbie chłodzącej – 24h.
Aby uniknąć pomyłek, wygodnie jest opisać porcje mleka datą i godziną „produkcji”. Można mieszać mleko z różnych odciągnięć z tego samego dnia. Musi to być mleko o tej samej temperaturze.
Mleko przechowywane w lodówce może po kilku godzinach zmienić wygląd. Mleko rozwarstwione jest dobre – po prostu tłuszcz oddziela się i zbiera na górze. Wystarczy pomieszać. 🙂 Ze względu na obecność lipazy, która jest enzymem trawiennym, po pewnym czasie mleko może wyglądać jak zwarzone i mieć dziwny smak lub zapach. Jeśli tylko dziecku to nie przeszkadza, to nie ma przeszkód by takie mleko dać swojemu młodemu do jedzenia. 🙂
Jeśli korzystasz w pracy ze wspólnej lodówki do przechowywania mleka, warto poinformować o tym fakcie swoich współpracowników. Z jednej strony pomoże to uniknąć niespodzianek, a z drugiej pomoże im oswoić się z tematem karmienia piersią i pracy, jeśli dotąd nie mieli takich doświadczeń. Otwarte, normalne rozmawianie o karmieniu piersią sprawia, że staje się ono elementem zwyczajnego życia i codzienności w pracy. To może pomóc innym kobietom w podjęciu takiej decyzji i przetrzeć dla nich szlaki 🙂
Jak podgrzać mleko?
Wyjęte z zamrażarki można rozmrozić w lodówce lub w pojemniku z ciepłą wodą (korzystniejsze jest rozmrażanie w ciepłej wodzie).
Wyjęte z lodówki (niezamrożone) można ogrzać w wodzie do temperatury ciała.
Nie podgrzewa się mleka w mikrofalówce ani na kuchence, bo traci wtedy swoje cenne właściwości. Więcej informacji o zasadach postępowania z mlekiem mamy przeczytacie tu, tu, tu i tu.
Źródło:
Broszura „Sekrety karmienia piersią” opracowana przez Agnieszkę Muszyńską.
O plastiku: http://ulicaekologiczna.pl/zdrowy-styl-zycia/plastik-plastikowi-nierowny/
Obrazek wyróżniający: Joanna Barańska.